Rozrózniamy sezonowanie sztuczne lub naturalne

Rozróżniamy sezonowanie sztuczne lub naturalne. Sezonowanie naturalne stosuje się główtnie do odlewów. Polega QnD na przetrzymywaniu odlewów obrobionych zgrubnie przez okres od kilku do kilkunastu miesięcy w zmiennych warunkach atmosferycznych (na świeżym powietrzu), Sezonowanie sztuczne stosuje się przeważnie do części przyrządów pomiarowych i narzędzi. Polega na nagrzaniu stali do temperatury 160°C, wygrzaniu w tej temperaturze w czasie od kilku do kilkudziesięciu godzin i następnym studzeniu. Podczas starzenia w strukturze materiału nie zachodzą żadne zauważalne zmiany. Nawęglanie stali polega na nasyceniu węglem powierzchniowej warstwy przedmiotu i zahartowaniu go, Proces ten odbywa się na zasadzie przenikania węgla w głąb stali. Przedmioty nawęglane i zahartowane mają twardą odporną na ścieranie powierzchnię i ciągliwy miękki rdzeń. Nawęglaniu poddaje się stale węglowe i niskostopowe, które zawierają 0,1 +0,25% węgla, poniżej 0,5% manganu i mniej niż 0,4% fosftoru i siarki. Najbardziej -rozpowszechnionym środkiem nawęglającym jest mieszanina 60 części wagowych węgla drzewnego. i 40 części wagowych weglanu baru. Używane są także mieszaniny takich materiałów, jak węgiel drzewny, sól kuchenna, mora drzewna, sadze, soda bezwodna, kbks. [patrz też: hostessy fordanserki, Fototapety do kuchni, fotograf ślubny kraków ]

Tags: , ,

Artykuł dotyczy tematów: fotograf ślubny kraków magnesy ferrytowe magnesy neodymowe

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: fotograf ślubny kraków Fototapety do kuchni hostessy fordanserki